Samen op Wereld Alzheimer Dag

Vandaag is het Wereld Alzheimer Dag. Een mooi moment om een buurtgenoot met dementie en zijn of haar naasten een handje te helpen. Want in Nederland zijn 270.000 mensen met dementie. Zij hebben steeds meer zorg nodig. 

Wanneer je nog niet bekend bent met dementie, kan het best lastig zijn om te weten waar je een mantelzorger of iemand met dementie mee kunt helpen. We zetten daarom een paar tips voor je op een rij. Zo wordt hulp aanbieden net wat makkelijker.

Tip 1: Durf hulp aan te bieden

Het allerbelangrijkste: bied hulp aan en maak dat zo concreet mogelijk. Mensen met dementie en mantelzorgers vinden het vaak lastig om hulp te vragen. Laat hen weten waarmee je kunt helpen. Denk bijvoorbeeld aan praktische zaken, zoals boodschappen, tuinieren of een maaltijd koken. Of ga samen een wandelingetje maken of iets leuks doen. Je kunt ook aanbieden om degene met dementie gezelschap te houden, zodat de mantelzorger even een moment voor zichzelf heeft. Lees meer tips over hoe je kunt helpen.

Tip 2: Ga uit van wat nog wel kan

De diagnose dementie betekent niet dat iemand niks meer kan. Wel zullen bepaalde vaardigheden langzamerhand meer moeite gaan kosten. Vraag wat iemand met dementie leuk vindt om te doen. Lukt iets op een gegeven moment niet meer zo goed? Kijk dan wat nog wel kan. Er zijn tal van activiteiten die je samen kunt doen.

Tip 3: Maak contact

Mensen met dementie krijgen op den duur meer moeite met het volgen van een gesprek. Maak daarom oogcontact als je iets vraagt en stel één vraag per keer. Let goed op iemands reactie, begrijpt degene wat je bedoelt? Geduld en aandacht zijn toverwoorden. Op dementie.nl lees je meer tips over communiceren met mensen met dementie.

Tip 4: Volg de training GOED omgaan met dementie

Op de website samendementievriendelijk.nl kun je de online training ‘GOED omgaan met dementie’ volgen. In 15 minuten leer je dementie herkennen, contact maken en hoe je iemand op de juiste manier helpt.

WeHelpen en Alzheimer Nederland werken samen om Nederland dementievriendelijk te maken.