'Ik heb gewoon gevraagd om hulp.'

Baukje en haar man Thomas hebben een paar nare jaren achter de rug. Thomas werd ernstig ziek en moest zelfs een levertransplantatie ondergaan om weer beter te worden. Met een baan, een zieke man en twee jonge kinderen kon Baukje er niet omheen: ze had hulp nodig. En snel!  

Baukje: ‘Op een avond ben ik naar hulp gaan zoeken op internet. En kwam WeHelpen tegen. Ze bestonden toen net. Het sprak me aan dus ik heb een account aangemaakt en een besloten hulpnetwerk opgezet. Ik vond dat nog best lastig, het is minder laagdrempelig dan de andere twee onderdelen “hulp bieden” en “hulp vragen”. Maar ik was vastbesloten en heb doorgezet.’ Baukje maakte een lijstje met alles wat er moest gebeuren: van logeerpartijtjes organiseren voor de kinderen tot de tuin onderhouden en met Thomas naar het ziekenhuis voor een afspraak met de dokter. Vervolgens verzamelde ze alle emailadressen van mensen in haar omgeving en maakte ook een bericht voor haar Facebook-vrienden. ‘En toen heb ik hen gewoon gevraagd of ze me wilden helpen.’ 

Ze glimlacht warm. ‘Een dag later had ik al reacties. Veel, warme reacties. Goede vrienden, mensen die ik niet zo goed kende, vrienden die ik al jaren niet had gezien, iedereen wilde ons helpen. Het deed ons zo goed!’ Baukje vraagt aan een aantal mensen om ook een account aan te maken op WeHelpen. ‘Dat moet wel, want anders kon ik ze niet toevoegen aan mijn besloten netwerk.’ En vanaf dat moment plaatste ze alles waar ze hulp bij kon gebruiken op WeHelpen. Iedereen bepaalde zelf met wat en wanneer ze Baukje en haar gezin wilden helpen.  

‘Via het logboek kon ik contact houden met de groep hulpbieders binnen mijn WeHelpen-netwerk. Elke avond achter de telefoon of mailbox gaan zitten, dat kostte teveel tijd en energie. Ik had geen keuze. Ik kon, mocht en wilde niet zelf omvallen. Hulp vragen is niet gemakkelijk, maar dankzij de vele mensen die ons wilden helpen, zijn we deze periode doorgekomen.

We zijn inmiddels een paar jaar verder en het gaat goed met ons. Het hulpnetwerk is niet meer nodig. En daar waar iemand in mijn omgeving hulp zoekt bij bijvoorbeeld het opzetten van een hulpnetwerk of boodschappen doen op internet, kan ik nu hulp bieden. Via WeHelpen. Je hoeft het maar te vragen!’